sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Seikkailija suosittelee: Forum Romanum ja Palatinuksen kukkula

Ciao miei amici avventurosi!

Tänään ajattelin palata suosittelemaan kohteita ja koska juuri kirjoittelin Rooman matkasta, niin jatketaan valitulla teemalla. Rooman matkareportaasissa mainitsinkin, että yksiksi suosikkikohteikseni muodostuivat Forum Romanum ja Palatinuksen kukkula.

Tituksen riemukaaren kopio Colosseumin puoleisella sisäänkäynnillä.



Forum Romanumille on ainakin kaksi sisäänpääsyreittiä, joista suosituin (ja siten myös usein ruuhkaisin) lienee Via Sacran sisäänkäynti Colosseumin vieressä. Toinen sisäänkäynti löytyy Via dei Fori Imperialilta. Lisäksi Forumilta pääsee ulos Via dia San Pietro in Carceren/Via della Curian kohdalla olevasta portista (Septimus Severuksen riemukaaren ja Curia Julian vieressä). Toisin kuin Colosseumille, Forumille ei joudu jonottamaan kovinkaan kauaa.

Forum Septimus Severuksen riemukaarelta katsottuna.

Jos halutaan olla oikein tarkkoja, niin nimitys Forum Romanum viittaa nykyiseen arkeologiseen alueeseen. Rooman aikakaudella kyseistä aluetta kutsuttiin kuitenkin nimellä Forum Magnum (suuri tori) tai ihan tuttavallisesti vain Forum. Kyseessä ei kuitenkaan ollut pelkästään ostosalue (kuten Helsingin Forum, ahahaha), vaan alueella oli lisäksi hallinnollisia rakennuksia (kuten Rooman senaatti), palatseja, temppeleitä ja muita tärkeitä rakennuksia. Nykyisin alue on tosiaan suuri arkeologinen puisto ja valitettavasti (tästä saatte osin kiittää herra Mussolinia) osa siitä ja vieressä olevista Augustuksen ja Trajanuksen foorumeista on Via dei Fori Imperialin alla.

Raunioiden kunto vaihtelee: esimerkiksi Saturnuksen temppelistä on jäljellä vain pääoven pylväikkö, kun taas Curia Julia, entinen senaatin rakennus, on melko hyvässä kunnossa ja sen jopa tunnistaa rakennukseksi. Basilica Emiliasta ei ole jäljellä oikeastaan juuri mitään muuta kuin osa lattiasta ja joitakin eri kokoisia pylvään pätkiä.


Etualalla Basilica Emilian jäänteitä, taustalla Curia Julia, jonka takana Septimus Severuksen riemukaari ja Saturnuksen temppelin pylväät.

Forumin upeimpia ja/tai kiinnostavimpia raunioita ovat Venuksen temppeli, Romuluksen temppeli, Septimus Severuksen riemukaari, Saturnuksen temppeli, Ceasarin temppeli, Curia Julia ja vestaalineitsyiden temppeli. Alueelle kannattaa ottaa mukaan kartta ja opaskirja, koska kaikkea kiinnostavaa ei ole merkitty/selitetty kovinkaan selkeästi. Forum Romanum ei tarjoa juuri ollenkaan suojaa auringolta, joten hattu kannattaa vetää päähän ettei käy kuin allekirjoittaneelle, joka poltti päänahkansa.

Domus Flavia Palatinuksella.

Forum Romanumilta pääsee näppärästi suoraan Palatinukselle (kutsutaan myös nimellä Palatium) Tituksen riemukaaren kopion luota. Palatinukselle on myös täysin oma sisäänkäyntinsä ja se löytyy Via di San Gregoriolta. Vaikka astuisitkin sisään Palatinuksen alueelle Via Sacran sisäänkäynnin luota, kannattaa ehdottomasti kävellä katsomaan Via di San Gregorion puoleisia raunioita (mm. Septimus Severuksen kylpylä ja antiikin aikaisia insula-rakennuksia).

Palatinuksen kukkula (suomeksi palatsikukkula) on nimensä mukaisesti alue, jossa rikkaat roomalaiset asustelivat. Myös keisarit Augustus, Tiberius ja Domitius rakennuttivat kukkulalle palatsinsa. Toisin sanoen: Palatinus oli aikansa Eira. Palatseista on jäljellä enää eri kuntoisia raunioita, mutta paikka on upea ja saa mielikuvituksen lentämään. Palatinuksen kukkulalta löytyy myös varjoa - toisin kuin Forumilta - joten mikäli aurinko alkaa porottaa liian kuumasti, kannattaa ehdottomasti sukeltaa turvaan Farnesen puutarhaan. Puutarha on huomattavasti uudempaa perua kuin Forum tai Palatinuksen rauniot, mutta tarjoaa mukavan levähdyspaikan ja upeat näkymät kohti Trasteverea ja Vatikaania.

Septimus Severuksen stadium, jota nimestä huolimatta ei käytetty urheilukisoihin, vaan luultavasti iltapäiväkävelyihin.

Palatinuksen upeimpia ja/tai kiinnostavimpia nähtävyyksiä ovat Domus Tiberiana, Domus Augustana, Septimus Severuksen kylpylä, Domitianuksen stadium, Domus Flavia, cryptoporticum ja Farnesen puutarha. Farnesen puutarhasta löytyy myös saniteettitilat ja muutama vesilähde nestetankkausta varten.

Kuten jo matkareportaasissanikin mainitsin, kummallakaan alueella ei ole kahvilaa tai virvokekioskia. Koska Forum on lähes täysin varjoton tila, paahde saattaa alkaa väsyttää ja varsinkin innokkaasti ympäri raunioita pomppiva kiertäjä alkaa kaivata virkistystä. Siksi suosittelen pienen naposteltavan ja vesipullon mukaan ottamista. Vesipulloja ei kannata alueen ulkopuolella olevilta kaupustelijoilta ostaa ellet ole todella kiinnostunut maksamaan kolmea euroa 80 sentin vesipullosta. Nappaa vesipullo mukaasi tabacchaiosta, kiskalta tai marketista (esimerkiksi Via Labicanalla Colosseumin lähellä on muutamakin tällainen) ja sisällön tyhjentyessä täytä se Farnesen puutarhassa.

Cryptoporticum


Antiikin Rooman historiasta kiinnostuneelle alue on unelmien täyttymys, mutta historiaa ymmärtämätönkin osaa arvostaa raunioita. Vaikka opastus onkin osin puutteellinen, merkittävimmistä raunioista on olemassa lyhyitä selitteitä, jotka valottavat kohteen historiaa. Vai mitä mieltä olette siitä, että Domus Flavian sisäseinät olivat päällystetty kiiltävällä marmorilla, koska keisari Domitianus pelkäsi tulevansa salamurhatuksi? Tai että Farnesen puutarhan vieressä kulkeva Cryptoporticum yhdisti Palatinuksen palatsin Colosseumia vastapäätä olevaan Domus Aureaan, jotta keisari Nero pääsi kulkemaan alueiden välillä? Tai että Ceasarin temppeli rakennettiin paikalle, jolla Julius Ceasarin ruumis tuhkattiin? Alueella on tapahtunut niin paljon mielenkiintoisia asioita, että siitä ei voi olla innostumatta. Plus antiikin aikaiset rakennelmat ovat arkitehtuurillisestikin vaikuttavia.

Etualalla Forum Romanum, taustalla Domus Tiberiana.

Vaikka Colosseum onkin vaikuttava ja siellä kannattaa ehdottomasti vierailla, Forum Romanum ja Palatinus antavat mahdollisuuden vapaampaan kiertelyyn. Koska alue on isompi, pääset nauttimaan nähtävyyksistä ilman, että sinua tönitään tai että joutuisit kulkemaan naama toisen henkilön kainalossa. Alue ei muutenkaan ole niin suosittu kuin Colosseum, mikä johtunee siitä, että kiireinen turisti voi ihailla raunioita Via dei Fori Imperialilta koskaan sisälle menemättä. Mielestäni tämä on virhe. Me kävimme alueella kaksi kertaa vierailumme aikana ja ensi keväänä menemme sinne jälleen ainakin kerran.

Mikä? Hieno arkeologinen alue Rooman historiallisessa keskustassa.
Missä?
No Roomassa tietty, Colosseumin ja Campodoglion kukkulan välissä.
Milloin?
Oikeastaan milloin tahansa, mutta parhaimmillaan aurinkoisena päivänä. Forumin osalta kannattaa välttää päivän kuuminta hetkeä.
Miksi? Etkö lukenut tätä tekstiä läpi? Eivätkö kuvat latautuneet? Koska paikka on ihan törkeän siisti.
Supervinkki: Osta RomaPass, etenkin jos aiot vierailla muissakin museoissa Roomassa. RomaPassilla laskee Colosseumin, Forum Romanumin ja Palatinuksen yhdeksi kohteeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit luetaan, asialliset kommentit julkaistaan. Ensin sinun pitää todistaa, ettet ole robotti. Valitettavasti robottien kommentteja ei voida julkaista, mutta bloggaaja ei kuitenkaan ole robottivastainen.