torstai 3. heinäkuuta 2014

Matkareportaasi: Oi saavu(n) jälleen Roomaan

Buongiorno!

Kuten edellisessä tekstissäni mainitsinkin, vietimme herra Seikkailijan kanssa pääsiäistä Roomassa. Säät olivat hieman epävakaiset, mutta matkasta jäi aurinkoinen mieli.



Miksi Rooma? Miksi ei? Yritimme miettiä syytä, miksemme ole aiemmin matkustaneet Roomaan emmekä löytäneet järkevää syytä tälle erehdykselle. Roomalla on pitkä ja mielenkiintoinen historia, joka on näkyvissä katukuvassa vielä tänäkin päivänä. Historia ja kulttuuri olivatkin suurimmat syyt kohteen valinnassa ja vietimmekin koko lomamme merkittävimpiä nähtävyyksiä kierrellen. Vaikket olisikaan historiafriikki, niin kyllä Rooman valtakunnan aikaiset rauniot ovat sykähdyttäviä. Ja niitä on joka paikassa. Historia elää nykyhetken kanssa välillä erittäin lähekkäin: vanhojen akveduktien päälle on rakennettu modernia vesijohtoverkkoa ja asuintalojen väliin/alle/viereen on saattanut jäädä nyt jo raunioituneita rakennuksia. Toisin kuin vaikkapa Firenze tai Venetsia, Rooma ei ole museoitunut kaupunki, vaan se on täynnä elämää.




Vanha ja vähän uudempi sulassa sovussa.

Ensivaikutelma: Jo pelkkä taksimatka kentältä majoituspaikalle aiheuttaa sydämentykytyksiä: maisemat ovat kauniita, en malta odottaa että näen ensimmäisen silmäyksen jostain Rooman ajan nähtävyydestä.. Kun taksi porhaltaa vanhasta linnanmuurin portista sisään ja oikealla puolellani näkyy Caracallan kylpylän rauniot, huokaisen ääneen italiaksi "Stupendo!" (ihan oikeasti, olen kävelevä klisée). Siinä vaiheessa, kun taksi ohittaa Colosseumin, silmäkulmat alkavat kostua ja kurkkua kuristaa. Jo tässä vaiheessa alan olla varma, että minä ja Rooma sovimme yhteen.
Näkymä kotikadulta.


Majoitus: Kuten olen aiemminkin tässä blogissa kertonut (ks. täällä), kannatan hotellivalinnoissani pääasiallisesti paikallisia toimijoita. Senpä takia olin valinnut tukikohdaksemme Colosseumin vieressä sijaitsevan La Finestra Sul Colosseo B&B:n. UPEA PAIKKA. Omistajat Aldo ja Gioia olivat ihanan ystävällisiä tyyppejä ja itse majoitus oli kaunis. Meidät upgradattiin kahden hengen huoneesta juuri valmistuneeseen sviittiin. Aamupala tarjoiltiin huoneeseen ja sillä eli pitkälle ennen kuin maha alkoi murista. Huoneessa oli myös ilmastointi. Kivaa oli myös se, että kyseisessä paikassa asuminen tuntui siltä kuin asuisi Roomassa. Naapurit moikkailivat rappukäytävässä ja huone tuntui omalta (tosin pieneltä) asunnolta.














Tässä kuvia majapaikasta. Vasemmalla makuuhuone ja oikealla aamupala.



Sää: Kuten sanottua, sää oli epävakainen. Parhaimmillaan päivällä oli mukavan lämmintä (viimeisenä päivänä melkein +25) ja pahimmillaan hieman koleaa ja sateista. Meitä ei sää haitannut, vaan kolusimme kaupunkia hymyssä suin.

Nähtävyydet: No niitähän löytyy. Raunioita, museoita, kirkkoja ja jo pelkkä kaupungilla kävely on suuri elämys. Omia suosikkejani olivat Forum Romanum ja Palatinuksen kukkula, Trajanuksen forum ( kuva oikealla), Castel Sant'Angelo sekä Pantheon. Colosseum on ehdottomasti näkemisen arvoinen, mutta siellä on niin paljon porukkaa, että jossain vaiheessa alkaa ahdistaa. Forum Romanum ja Palatinus ovat taas levittäytyneet niin isolle alueelle, että jos jokin kohta hetkellisesti ruuhkautuu, voi helposti suunnata tiensä muualle ja palata sitten takaisin.

Forum Romanum.

Pantheon eli alkujaan kaikkien jumalten temppeli (nykyisin kirkko).

Forumille ja Palatinukselle kannattaa ottaa mukaan opaskirja: rauniot ovat huonosti merkittyjä, joten opaskirjasta löytyvät kartat ja lisätiedot auttavat hahmottamaan, mistä on kyse. Palatinuksella kannattaa ehdottomasti jonottaa Augustuksen taloon. Sisälle pääsee vain kymmenen vierasta kerrallaan ja vierailija palkitaan upeilla keisari Augustuksen talon freskoilla.

Augustuksen talon freskot.


HUOM! Colosseumin ja Forumin sisäpuolella ei ole kahvilaa eikä siellä myydä virvokkeita. Joten kannattaa varata laukkuun pientä mutusteltavaa ja juomapullo. Forumilla on muutama vesilähde, joissa voit täyttää pullosi puhtaalla juomavedellä. Muutenkin Roomassa on ympäriinsä lukuisia vesilähteitä, joissa voi täyttää juomapullon eli ei tarvitse hankkia kasaa muovipulloja hotellihuoneeseen. Jos hanassa lukee 'acqua non-potabile', niin vesi ei ole juomakelpoista.

Tässä voit täyttää vesipullosi.

Supervinkki: Jos matkustat Roomaan kahdeksi tai kolmeksi päiväksi, hanki itsellesi RomaPass. Se on voimassa kolme päivää ensimmäisestä leimauksesta. Mitä sillä saa? Noh, kaksi ensimmäistä nähtävyyttä/museota kortin vaikutuspiirissä ovat ilmaisia (Colosseum ja Forum Romanum lasketaan yhdeksi nähtävyydeksi ja niiden osalta kortti mahdollistaa käynnin jakamisen kahdelle päivälle). Sen jälkeen maksat museokäynnistä alennusryhmän hinnan (yleensä puolet normaalilipun hinnasta). Lisäksi pääset jonoista ohi Colosseumilla ja Forum Romanumilla (Colosseumilla oli noin kahden tunnin jono pääsiäisenä, me purjehdimme sisään kahdeksassa minuutissa korttia näyttämällä). Lisäksi kortilla saat matkustaa julkisissa liikennevälineissä kolmen päivän ajan ilmaiseksi (ei koske junavuoroa lentokentältä Terminille ja toistepäin).



Vatikaani: Vatikaanihan on oma valtionsa eikä siksi teknisesti ottaen Roomaa. Mutta Rooma on kaikkialla piskuisen Vatikaanin ympärillä ja siksi se on monesti Rooman vierailijan nähtävyyslistalla. Sanon tämän vain kerran: Vatikaanin museoon kannattaa varata liput etukäteen täältä. Kun vierailimme Vatikaanin museossa, jono oli neljän tunnin pituinen. Meillä oli liput, joten olimme sisällä viidessä minuutissa. Museo on älyttömän kokoinen ja sen täydelliseen kiertämiseen saisi helposti käytettyä vuorokauden. Omat must-see suositukseni ovat Borgian asunto, Museo Pio-Clementino, Raffaellon huoneet ja Sikstuksen kappeli. Vatikaanin museo ja Pietarinkirkko eivät kuulu RomaPassin voimassaoloalueeseen. Meiltä jäi Pietarinkirkko näkemättä, koska pääsiäismessu sulki kirkon etuajassa. Huomioithan, ettei Vatikaanin museoon ja Pietarinkirkkoon pääse olkapäät ja polvet paljaina eli kannattaa pukeutua asianmukaisesti. Turvatarkastuksesta saattaa päästä läpi lähes missä tahansa asussa, mutta museon vartijat stoppaavat käynnin lyhyeen mikäli asusi ei ole määräysten mukainen.

Raffaello on kilppariksi aika kova maalaamaan.

Liikenne: Rooman liikenne on kaoottinen eli vuokra-autolla ei kaupunginmuurien sisällä tee yhtään mitään. Jalkakäytäviä on, mutta kapeammilla kujilla kannattaa vetää mahaa sisäänpäin ja painautua seinää vasten mikäli auto tulee vastaan. Rooma on varsin helppo kävelykaupunki, mutta hyviin jalkineisiin kannattaa satsata. Mukulakivet eivät kannusta stilettokorkojen tai kovin avonaisten sandaalien käyttöön. Julkinen liikenne on sekavaa: bussilinjojen reitit on merkitty pysäkkien nimen mukaan, joten esimerkiksi Cavouriin menevä bussi pysähtyy Vatikaanin tienoilla eikä Via Cavourilla. Onneksi Atacilta löytyy reittiopas netistä. Oman majapaikan ohi kulkevien bussilinjojen numerot kannattaa painaa muistiin. Kannattaa muistaa, että sama linja saattaa kuitenkin kulkea hyvin eri reittiä suunnasta riippuen (tästä meillä on omakohtaista kokemusta). Ratikka on kulkuvälineistä kuulemma luotettavin ja helpoin. Metrosta käytimme pari kertaa: sillä matkustaminen on keskimäärin ruuhkaista, hidasta ja hikistä.

Ruoka: Rakastan italialaista ruokaa. Roomassa (kuten muissakin suurkaupungeissa) saa olla tarkkana, missä syö. Me välttelimme paikkoja, joissa oli sisäänheittäjät, turistimenut tai kaikkien maiden liput näkyvillä (tai typerä englanninkielinen nimi). Lounasaika päättyy Roomassa yleisesti ottaen kello 13 mennessä ja moni ravintola avaa keittiönsä seuraavan kerran vasta klo 19. Keväällä kauden sesonkiruokaa olivat artisokat (carciofi, yks. carciofe), joita voi syödä joko "juutalaisittain" (alla giudia) friteerattuna tai "roomalaisittain" (alla romana) pehmeäksi paistettuna. Molemmat maistuivat hyvältä, mutta friteeratut artisokat voittivat hyvin tasaväkisen kaksintaistelun. Pastaruoista suosikikseni nousi cacio e pepe eli kermaista juustopastaa pippurilla maustettuna. Yksinkertaista, mutta maistuvaa. Pizzaa söimme viimeisenä iltana ja valitsimme paikan, jossa oli puulämmitteinen pizzauuni.

Jo osittain syöty carciofe al giudia.

Yhteenveto: No tässähän kävi niin, että ostin jo ensi kevääksi seuraavan matkan Roomaan. Meiltä jäi paljon todella mielenkiintoisia paikkoja näkemättä, joten tavoistamme poiketen (jos useita Tallinnan, Tukholman ja Lontoon matkoja ei lasketa) päätimme palata Roomaan. Suunnitelmissa olisi käydä Caracallan kylpylän raunioilla, Parco degli Acqueduttissa, Via Appia Anticalla, Pietarinkirkon sisällä ja Campidoglion museoissa.

Mitä mieltä lukijat? Herättääkö Rooma teissä suuria tunteita, kiinnostusta tai ruokahalua?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit luetaan, asialliset kommentit julkaistaan. Ensin sinun pitää todistaa, ettet ole robotti. Valitettavasti robottien kommentteja ei voida julkaista, mutta bloggaaja ei kuitenkaan ole robottivastainen.