keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Matkareportaasi: Malta

Heipä hei!

Vietimme aviomiehen kanssa muutaman päivän Maltalla, joten on lyhyehkön matkareportaasin aika.

Malta on kolmen pienen asutun saaren (ja muutaman asuttamattoman) valtio Välimerellä, Italian alapuolella. Maltan viralliset kielet ovat malta (muistuttaa arabiaa) ja englanti.

Miksi Malta? Sekä minä että mieheni olemme kiinnostuneet historiasta. Maltalla on mm. neoliittisia temppeleitä, jotka on rakennettu 3600 vuotta e.e.a, lisäksi Malta on ollut ristiretkeläisten tukikohta ja toisen maailmansodan aikana Maltasta käytiin kovaa taistoa sen strategisen sijainnin takia. Bonuksena Maltalla on myös lämmintä sekä maalla että vedessä, etenkin jos matkustaa touko-syyskuun välisenä aikana. Paikallinen autokuski tiesi kertoa, että loka-marraskuussa lennot ja hotellit ovat erittäin halpoja ja lämpötila on edelleen  +20 asteen tienoilla. Eli jos kaipaat lyhyttä ja taloudellista lämpölomaa, Malta saattaa olla sopiva kohde.


Ensivaikutelma: Maisema muistuttaa rakennuksineen Star Warsin Tatooine-planeettaa. Jumalattoman kuuma. Voivatko silmämunat hikoilla?

Majoitus: Asustimme Hotel Julianissa, St Julianin kaupunginosassa. Hotel Juliani on pieni, 40 huoneen putiikkihotelli. Hotellissa on kahvila, ravintola ja kattoterassi, jossa on pienehkö allas. Hotellia ei voi kehua liikaa. Palvelu oli erittäin ystävällistä, hotelli oli hyvin siisti ja sijainti oli mukava. Huoneemme sijaitsi kahdeksannessa kerroksessa ja olin varannut meille Seaview Deluxe-huoneen. Maksoimme majoituksesta 195 €/yö, hintaan sisältyivät aamiainen ja hotellikuljetukset. Tämä oli pakettidiili, kun yövyimme yli neljä yötä. Huoneiden hinnat vaihtelevat ja huoneen pystyy ottamaan ilman aamiaista (mikä on hyvin tavallinen vaihtoehto Maltalla, monesti aamiainen maksaa n. 15 €/hlö/yö). Hotelli soveltuu aikuiseen makuun, lapsiperheitä ei hotellissa näkynyt.

Seaview Deluxe-huone.

Näkymä huoneen parvekkeelta. Voisi sitä asiat huonomminkin olla.


Sää: Matkustimme elo-syyskuun vaihteessa. Kuten sanottua, lämpöä riitti. Päivälämpötila oli alimmillaan n. 24 astetta, ylimmillään n. 30 astetta. Yöllä lämpötila laski noin 20 asteeseen. Täytyy todella pitää saunomisesta mikäli Maltalle haluaa matkustaa kuumimpaan aikaan heinä-elokuussa.

Nähtävyydet: Maltalla on erittäin rikas historia, joten ehdottomasti suosittelen historiallisten nähtävyyksien koluamista. Itselleni jäi parhaiten mieleen arkeologinen museo, Hal Saflienin hypogeum (maanalainen hautatemppeli) ja Palazzo Falson. Hypogeumiin kannattaa varata liput muutama kuukausi etukäteen, koska sinne otetaan vain 100 vierasta päivässä (10 kävijää per tunti). Kierros hoituu äänioppaalla, mukana on vartija. Liput saat tilattua Heritage Maltan sivulta.

Tämä nukkuvaa naista kuvaava veistos on tehty joskus 3000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Kuva otettu arkeologisessa museossa Vallettassa.


Uimarannat: Merivesi Maltalla on erittäin kirkasta. Jopa Vallettan satamassa näkyvyys yli toista metriä. Uimarannat ovat suurimmaksi osaksi kalliorantoja (näitä löytyy Vallettan, Slieman ja St Julianin alueelta useita, ko. alueilla on myös maksullisia lidouimaloita), mutta Maltalla on myös muutama hiekkaranta (joilla emme valitettavasti ehtineet vierailla). Jos haluat todellisen uimaelämyksen, suuntaa Cominon saaren siniselle laguunille. Suolapitoisuus värjää veden aivan kirkkaan turkoosiksi. Rannalle on paljon tunkua, joten kannattaa tulla paikalle aamupäivästä tai jättää vierailu klo 16 jälkeen. Cominolle pääsee lautalla Circewwasta.

Mikäs tässä oli uidessa. Kuva Cominon siniseltä laguunilta.


Liikenne: Suuri ongelma Maltalla. Vaikka etäisyydet ovat lyhyitä, tieverkosto on alkeellinen ja liikennettä on asukasmäärään nähden aivan liikaa. Muutaman kymmenen kilometrin matkan taittamiseen kannattaa varata aikaa pahimmillaan parikin tuntia. Jalankulkijat ovat vapaata riistaa, suojateitä on hyvin vähän (liikennevaloilla varustettuja ylityskohtia vielä vähemmän). Liikennekulttuuri yhdistää Etelä-Euroopan ja Pohjois-Afrikan pahimmat puolet. Suomeksi: juokse henkesi edestä.

Mdinan kaupungissa oli kaunista. Älkää antako kuvan hämätä, sielläkin autoilija oli kingi.


Ruoka: Maltalta saa älyttömän hyvää ruokaa todella halvalla, mutta kannattaa tehdä taustatyötä ennen nälän yllättämistä. Ainoa alle keskinkertainen ravintolakokemus syntyi kettuuntumisen takia ja suunnittelun puutteesta: emme tajunneet tsekata, mitä ravintolat ovat auki maanantaisin (monikaan ei ole) ja päädyimme summamutikassa lähimpään ravintolaan. Tarjolla ollut jänispasta oli lähinnä pastaa ja pakastevihanneksia, jänö oli pötkinyt lautaselta pakoon. Seikkailijapariskunta suosittelee seuraavia ravintoloita Maltalla: Zen Sushi (Portomaso Yacht Harbor, Paceville), Lulu (31 Church Street, St Julian) ja Zest (Hotel Julianin yhteydessä).

Yhteenvetoa: Maltasta ei muodostunut suosikkikohdetta, mikä on tavallaan sääli, koska saari on erikoinen ja siellä olisi paljon nähtävää seikkailunhaluiselle. Liikennejärjestelyt tekevät matkustamisesta kuitenkin työlästä ja turhauttavaa. Kun on +30 astetta lämmintä, ei halua viettää viittä tuntia päivästä bussissa muutaman kymmenen kilometrin matkan takia. Olisimme ehkä liikkuneet nopeammin jos olisimme käyttäneet matkantekoon "hop on, hop off"-busseja, jotka kiertävät saaren tärkeimmät nähtävyydet kahdella eri reitillä (etelä ja pohjoinen). Maksaa enemmän kuin joukkoliikenne, mutta säästänee hermoja. Menisin uudelleen Maltalle rennommalla asenteella jos kaipaisisin pientä retriittiä etelän lämpöön esimerkiksi loka-marraskuussa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit luetaan, asialliset kommentit julkaistaan. Ensin sinun pitää todistaa, ettet ole robotti. Valitettavasti robottien kommentteja ei voida julkaista, mutta bloggaaja ei kuitenkaan ole robottivastainen.