tiistai 24. syyskuuta 2013

Matkaa suunnittelemassa, osa 2: hotellin valinta

Heipä hei.

Yksi ehkä haastavimmista (ainakin minun mielestäni) tehtävistä matkan suunnittelussa on hotellin valinta. Ensinnäkin pitää miettiä hotellin sijaintia (haluaako asua keskustassa tai jos ei halua, pitää miettiä liikenneyhteyksiä), haluaako aamiaisen vai ei (minä äänestän aamiaista), minkä tasoisen majapaikan haluaa (minulle riittää siisti ja mukava B&B) ja paljonko lystistä on valmis maksamaan.

Oma hotellibudjettini on yleensä noin 100-150 euroa yötä kohden, siis kahdelta henkilöltä. Siis yleensä. Sekä tämän yli että alle on menty. Alle kahdella sadalla ei saa Hiltonin sviittiä, mutta sillä yleensä saa siistin B&B-tyylisen majoituksen, joskus jopa jotain spessumpaa jos on valmis näkemään vaivaa. Yleensä B&B-tyylisten majoitusten etuna on henkilökohtainen palvelu ja majoitustilojen persoonallisuus.



Aloitan taustatyöni tutustumalla kohteen karttaan. Minulle ei ole tärkeää majoittua aivan ydinkeskustaan, mutta haluan pystyä liikkumaan julkisilla liikennevälineillä näppärästi. Esimerkiksi Lontoossa majoittaudun helpon kävelymatkan päähän metroasemasta. Joskus valitsen asuinalueen esteettisistä syistä: on mukava asua vanhassa keskustassa historian ympäröimänä tai katsella merta ikkunasta. Yleensä haluan hotellissa tarjottavan aamupalaa, koska tarvitsen ruokaa heti aamusta, osin terveydellisistä syistä ja osin siksi, että muuten olen erittäin veemäistä matkaseuraa ennen hotellista poistumista.

Tämän jälkeen kuvioon astuu varmasti kaikille tuttu Tripadvisor. Suodatan yleensä hakutulokseni hinnan, en sijainnin perusteella. Tämä siksi, että haluan pitää mieleni avoimena ja pankkitilini mahdollisimman vähän tyhjänä. Katson ensin hotellit. Näin saan jonkinlaisen kuvan kohteen hintatasosta. Yleensä jätän suuret, ylikansalliset ketjuhotellit vähemmälle huomiolle ja katson paikallisen tarjonnan. Jos jokin hotelli vaikuttaa kiinnostavalta, tsekkaan muiden matkaajien ottamat kuvat ja luen hieman arvosteluja. Kiinnostavat kohteet merkkaan muistiin (ja postaan matkaa varten luotuun FB-ryhmään, ks. ensimmäinen suunnitteluteksti). Sen jälkeen siirryn tsekkaamaan B&B-tarjonnan ja katson kuvat, luen arvostelut ja merkitsen kiinnostavat majapaikat ylös.

Tripadvisorissa kannattaa pitää mielessä, että amerikkalaisten käsitys hyvästä hotellista on hieman erilainen kuin useimpien eurooppalaisten. Amerikkalaiset pitävät eurooppalaisia hotelleja ahtaina ja usein huonosti varusteltuina. Huoneesta pitäisi löytyä laajakuvatelkkari, josta näkyy kaikki (amerikkalaiset) kanavat ja elintilaa pitäisi olla enemmän kuin kolmisenkymmentä neliötä. Kun katsot arvosteluja, katso ensin arvostelujen määrä ja mille arvosanalle arvostelut jakaantuvat. Lue sekä parhaimmat ja huonoimmat arviot. Jos jokin oletettu ongelma toistuu useammassa arvostelussa, siinä on luultavasti (muttei siltikään välttämättä 100 %:n varmuudella) perää.

Ajattelin näyttää hieman kuvia, millaisia ja minkä hintaisia majapaikkoja olen vuosien varrella löytänyt.

Tässä (vasemmalla) kuva Amsterdamissa olevasta Hotel Brouwerin kahden hengen Rembrandt-huoneesta (asuimme täällä Pöllön kanssa). Hotelli on Singel-kanavan varressa, noin 7-10 minuutin kävelymatkan päässä päärautatieasemasta ja aivan keskustan liepeillä. Hinta per yö oli noin satasen kieppeillä ja hintaan sisältyi aamupala. Erittäin siisti hotelli kauniissa vanhassa rakennuksessa. Aamupala oli melko rajattu: teetä, mehua, paahtoleipää jne. Tällä hetkellä hotelli on Tripadvisorissa sijalla 56 Amsterdamin hotelleista (ykkösenä on Mauro Mansion, jossa huone maksaa n. 150 €/yö).





Ja oikealla kuva kahden hengen huoneesta Arosfassa Lontoossa. Täällä asustimme yhdessä Sivistyneen Leidin (nimi muutettu) kanssa. Hotelli on noin 5 minuutin kävelymatkan päässä metroasemalta, rauhallisella alueella Bloomsburyssa. Hinta muistaakseni oli n. 110 €/yö, aamiainen sisältyi hintaan. Kuten kuvasta näkyy, huone oli hyvin pieni (WC/kylppäri oli niin ahdas, että polvet osuivat oveen pöntöllä istuessa). Mutta B&B oli siisti ja mukavalla alueella. Aamupala oli melko rasvaista mättöä, mutta täytti molempien matkaajien mahat. Arosfa on tällä hetkellä Tripadvisorissa sijalla 29 Lontoon hotelleista (ykkösenä Lontoossa on tällä hetkellä Egerton House, jossa yksi yö maksaa noin 500 €).





Vasemmalla kuva Ariel Housen kahden hengen superior-huoneesta, jossa yövyimme Paronittaren (oikea nimi, ei muutettu) kanssa Dublinin reissulla. B&B sijaitsi vehreässä Ballsbridgen kaupunginosassa, noin vartin kävelymatkan päässä Dublinin keskustasta (bussit olisivat kulkeneet lähes vierestä, mutta kävely oli varsin mukavaa). Majoitus maksoi n. 90 €/yö ja hintaan kuului erittäin laadukas aamiainen. Tällä hetkellä Ariel House on ansaitusti Tripadvisorissa sijalla 2 Dublinin hotelleista (ykkösenä on Merrion Hotel, jossa yö maksaa 230-2 700 €).



Matkatessani Mamacitan (nimi muutettu) kanssa Barcelonassa, Ana's Guest House toimi tukikohtanamme. Itse huone ei ollut mitenkään erityinen tai persoonallinen, mutta sijainti Eixamplessa lähellä Sagrada Familian kirkkoa, huonehintaan kuulunut aamupala ja yhteiskäytössä ollut terassi tekivät tästä täydellisen lomakodin. Huone maksoi satasen. Ana's Guest House on Tripadvisorissa sijalla 10 Barcelonan B&B -kategoriassa (ykköspaikkaa pitelee El Balcon del Born, huoneet 90-130 €/yö).







Nämä kaksi kuvaa on otettu tämän kevään Lissabonin reissulta, jolle kanssani lehahti Pöllö. Asuimme Zuza Guesthousessa omassa asunnossa, joka oli osa guesthousea. Eli hintaan kuului maukas aamupala (munia, leipää, jogurttia, myslejä, aamiaishiutaleita, tuoreita hedelmiä, mehua, kahvia, teetä), jonka nautimme viereisessä rapussa sijaitsevassa aamupalahuoneessa. Asuntomme sijaitsi Chiadossa, josta kävelimme lähes kaikkialle. Meillä oli kuvassa näkyvien olohuoneen ja makuunurkkauksen lisäksi pieni keittokomero, jossa oli jääkaappi, liesi ja kaikki tarvittavat keittiövarusteet. Tiskien tiskaus kuului siivoojalle, joka kävi asunnossa päivittäin. Yksi yö maksoi 90 € aamupaloineen. Zuza Bed & Breakfast on tällä hetkellä Tripadvisorissa sijalla 4 B&B-kategoriassa, Zuza Guesthouse sijalla 5  (sijalla 1 on Casa Amora Guesthouse, jonka huonehinnat ovat melko lailla samaa tasoa kuin Zuzan).

Seuraavaksi esittelen kaksi esimerkkiä hieman kalliimmasta hintatasosta. Ensimmäisenä Empress Zoe, Istanbul.




Yövyimme aviomieheni kanssa kolme yötä Empress Zoen Penthouse Suitessa. Sviittiin kuului iso olohuone päiväsänkyineen, pieni makuukammio, kylpyhuone hamam-nurkkauksineen ja yksityisterassi (josta oli näkymät Marmaramerelle ja Siniselle moskeijalle). Yksi yö maksoi 230 € aamiaisineen (
jotka nautimme hotellin puutarhassa) ja hinnasta sai 10 %:n alennuksen käteismaksulla (kyllä, kiitos).  Aamupalalla tarjolla oli sekä perussettiä (cornflakeseja, teetä, kahvia), mutta myös paikallisia herkkuja ja tuoreita hedelmiä. Empress Zoe sijaitsee Sultanahmetin kaupunginosassa, noin kolmen minuutin kävelyn päässä Topkapin palatsin porteista, Hagia Sofian kirkosta ja Sinisestä moskeijasta. Empress Zoe on Tripadvisorissa sijalla 50 Istanbulin hotelleista (paalupaikalla on Neorion Hotel, jossa huoneet maksavat n. 150 €:sta ylöspäin).




Ollessamme häämatkalla Skotlannissa herra Seikkailijan kanssa, päätimme panostaa viimeisten päivien majoitukseen Edinburghissa tavallista enemmän.














Six Brunton Place Guesthouse on viiden tähden B&B Calton Hillin pohjoispuolella. Yövyimme Regent Roomissa, joka sijaitsee B&B:n pohjakerroksessa (huone on silti valoisa). Kylpyhuoneessa on lämmitetty lattia ja peseytyä voi oman mielen mukaan ihan nykyaikaisessa suihkussa, josta tulee lämmintä vettä tasaisesti tai kylpyammeessa. Lisäksi huoneessa on aina Green&Black'sin luomusuklaata ja omitajan leipomia kaurakeksejä teetarjonnan lisäksi. Aamiainen oli aivan älytön (kuului hintaan ja tarjolla oli kaikkea aamiaismuroista ja jogurtista hedelmäsalaattiin ja kylmäsavuloheen) ja olohuoneesta sai halutessaan hakea maksutta viiniä. Yksi yö maksoi muistaakseni n. 230 €. Six Brunton Place Guesthouse on Tripadvisorin(kin) mukaan Edinburghin B&B -kategorian ykkönen.


Tähän postaukseen en laita Maltan matkan hotellin kuvia, kerron siitä enemmän matkareportaasissa (tulossa pian). Voin kuitenkin sanoa, että mentiin yli tuon perusbudjetin, koska halusimme asua hieman mukavammin. Eikä kaduta yhtään. Voin sanoa, että hintataso oli noin 200 euroa per yö, sisältäen aamiaiset ja lentokenttäkuljetukset. Ja merinäköalan, se on muuten ominaisuus, josta saa (ja joskus kannattaakin) maksaa.

Kuten esimerkeistä näkyy, samalla rahalla saa hyvinkin erilaisia ratkaisuja, riippuen paljon siitä, minne on matkustamassa ja myöskin milloin. Monissa opaskirjoissa kuvataan usein maan/kaupungin yleinen majoitustaso ja tätä tietoa kannattaa hyödyntää. Tähtiluokitukset kertovat paikan tarjoamista palveluista, mutteivät palvelun tasosta, paikan siisteydestä, henkilökunnan ystävällisyydestä tai yleisestä viihtyvyydestä. Lisäksi tähtiluokitukset saattavat vaihdella maittain.

Vinkkejä

-Tripadvisor on hyvä paikka aloittaa, mutta kannattaa verrata eri sivustojen arvosteluja. Tripadvisorin etuna on aikaisempien vieraiden ottamat kuvat huoneiden todellisesta kunnosta.

-Vaikka monet hotellisivustot mainostavat edullisia diilejä, itse suosittelen varauksen tekemistä suoraan hotellista. Hotelleilla on monesti omia tarjouksia (esimerkiksi viikonloppupaketteja), jotka eivät ole tarjolla hotellisivustoilla. Lisäksi varauksen vahvistaminen on varmempaa suoraan hotellilta. Tuplabuukkaustilanteessa hotellin kanssa suoraan asioinut on yleensä vahvemmilla kuin hotellisivustoa käyttänyt.

-Lue peruutussäännöt tarkasti. Monet hotellisivustot eivät palauta erikoisdiilien varausmaksuja mikäli perut varauksen. Myös hotelleilla on omat peruutussääntönsä, lue ne ennen varauksen tekoa.

-Suhtaudu varauksella diileihin, joissa maksat koko yöpymisjakson hinnan etukäteen Suomessa. Jonkinlainen varausmaksu on vielä OK ja ymmärrettävä käytäntö, mutten vielä koskaan ole yöpynyt missään 100 %:n sokkomaksulla.

-Printtaa aina saamasi varausvahvistus ja mahdollinen majapaikan kanssa käyty kirjeenvaihto mukaasi matkalle. Talleta hotellin/B&B:n puhelinnumero kännyysi, mikäli tarvitset esim. apua paikan löytämiseen tai taksikuski ei tiedä osoitetta eikä ymmärrä epätoivoisia viestintäyrityksiäsi.

Millainen majoitusvaihtoehto miellyttää sinua? Mitä sivustoja käytät Täydellisen Majoituksen löytämiseksi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit luetaan, asialliset kommentit julkaistaan. Ensin sinun pitää todistaa, ettet ole robotti. Valitettavasti robottien kommentteja ei voida julkaista, mutta bloggaaja ei kuitenkaan ole robottivastainen.