torstai 11. syyskuuta 2014

Tervettä matkailua

Sairastaminen on ihan pyllystä. Matkalla sairastaminen on vielä enemmän pyllystä.

Olen sairastunut matkalla muutaman kerran, en tosin vakavasti (onneksi). Kerran yksin Lontoossa ollessani olin kovassa kuumeessa pari päivää ja ajattelin, että siivoja ehkä löytää maalliset jäännökseni huoneestani seuraavalla viikolla. Kuumehöyryissä vaeltelin etsimässä panadolia ympäri kaupunkia, ja viereiseltä huoltoasemalta hain ruoaksi suklaata, appelsiineja ja energiajuomaa. Tansaniassa jouduin nappaamaan vatsalääkettä, kun maha alkoi möyriä. Lopputuloksena vatsani oli tukossa kaksi vuorokautta. Kolmantena iltana sain sprintata kesken ruokailun wc-tiloihin, jossa sain nauttia siitä, miltä tuntuu kun suoli tyhjentää kahden vuorokauden sisältönsä alle minuutissa (tiedetään, liikaa yksityiskohtia). Istanbulissa sain yllättäen pienen kesäflunssan ja douppasin itseäni kuumelääkkeillä ja pullovedellä, että jaksoin seikkailla. Viikko Keniasta palaamisen jälkeen vatsani alkoi oirehtia ja kiirehdin lääkärille. Kävin kaiken maailman testeissä ja loppudiagnoosina oli se, että vatsani ei ollut tottunut Suomen bakteerikantaan.

Vakava (tai lieväkin) sairastuminen tai loukkaantuminen ovat mahdollisia missä vain. Tietyillä asioilla riskiä voidaan vähentää ja tämä onkin kirjoitukseni aihe. Miten matkailija voi pitää huolta terveydestään ja millä asioilla voi turvata itsensä jos jotakin tapahtuisi?





Matkailijan kannattaa pitää huolta, että hän on ottanut tarvittavat perusrokotukset (esim. jäykkäkouristus). Suosittelen myös A+B-hepatiittirokotusta, vaikket matkustaisikaan paljoa. A-hepatiitin voi saada saastuneesta ruoasta ja juomasta. B-hepatiitti tarttuu ruumiinnesteiden välityksellä. Molemmat sairaudet vaikuttavat maksan toimintaan ja ovat yleistyneet kaikkialla maailmassa. Muistathan myös tarkistaa, vaaditaanko kohteeseesi muita rokotuksia. Itse jouduin ottamaan keltakuumerokotuksen Tansaniaan ja Keniaan matkustaessani ja maahan pääsyä varten rokotuksesta vaadittiin virallinen todistus. Lisää matkailijan rokotteista saat Matkailijan Rokoteoppaasta.

Mikäli kohde kuuluu malaria-alueeseen, kannattaa ehdottomasti syödä malarianestolääkitys. Monet valittavat estolääkityksen sivuvaikutuksista ja omakohtainen kokemukseni on, että ne saattavat olla epämiellyttäviä, MUTTA.. malaria on edelleen yksi maailman tappavimmista taudeista. Tässä kohtaa joku näsäviisas ajattelee, että "joo joo, mutta suurin osa malariaan kuolevista asuu Saharan eteläpuolisessa Afrikassa". Väite on tosi, mutta malariaan liittyy useiden vakavien jälkitautien riski ja tämä koskee myös länsimaalaisia matkailijoita. Lisäksi loinen saattaa piileskellä kropassa pidemmän aikaa ennen kuin potilas alkaa oirehtia, mikä heikentää potilaan tilaa entisestään. Mikäli lääkityksen sivuoireet pelottavat, kannattaa kysyä lääkäriltä, voiko lääkkeen ottaa yötä vasten. Tällöin mahdolliset sivuvaikutukset(kuten heikkovointisuus, pyörryttäminen jne.) ovat pahimmillaan yöllä eikä matkailijan tarvitse kärsiä heikosta olosta päivän seikkailullisimmilla hetkillä. Muista, että vaikka malaria olisikin kohtuullisen helposti hoidettavissa Suomessa, paikan päällä et välttämättä saa tehokasta hoitoa ja taudin pitkittyminen lisää komplikaatioiden todennäköisyyttä.

Matkalle kannattaa myös pakata mukaan matka-apteekki tavallisimpia vaivoja varten. Itse nakkaan lääkelaukkuuni kipulääkkeitä, vatsalääkettä turistiripulin ehkäisyyn (esim. Imodiumia), antihistamiineja, laastareita, pinsetit, desinfiointiaineen ja sideharsoa. Jo tällä peruspaketilla pärjää tavallisimmissa ongelmatilanteissa. Muistathan pakata myös henkilökohtaiset reseptilääkkeesi, mikäli sinulle on sellaisia määrätty + niiden reseptit.

Mikäli matkustat Euroopan sisällä, kannattaa hankkia eurooppalainen sairaanhoitokortti. Kortilla saat sairaanhoitoa kyseisen maan lakisääteisen järjestelmän mukaan (eli käytännössä julkisen sektorin terveyskeskus- ja sairaalahoitoa) samaan hintaan kuin kyseisen maan asukkaat.

Ja sitten ne vakuutukset. Tiedän, että tämä aihe aiheuttaa monissa ärsytystä, mutta matkavakuutus on matkailijan ystävä. Mitä jos sairastut ennen matkaa ja matkasi peruuntuu? Mitä jos sairastut matkalla ja tarvitset hoitoa? Entä jos sairastut tai loukkaannut vakavasti ja tarvitset hätäkuljetuksen Suomeen, onko sinulla varaa maksaa se itse? Miten saat toimintaohjeita hätätilanteessa ulkomailla?

En voi suositella jonkin tietyn vakuuttajan matkavakuutusta, koska työskentelen kyseisellä toimialalla ja haluan pitää työ- ja seikkalijaminäni erillään. Tässä muutamia kysymyksiä, jotka kannattaa vakuuttajalta kysyä:

-korvaako vakuutus matkan peruuntumisen mikäli sairastut ennen matkaa
-korvaako vakuutus mtkan peruuntumisen silloinkin, kun matka on ns. omatoimimatka (eli lennot ja hotellit on varattu ja maksettu itse)
-korvaako vakuutus hätäkuljetuksen kohteesta kotimaahan
-korvaako vakuutus matkasairaudesta tai -tapaturmasta aiheutuneen pysyvän haitan
-korvaako vakuutus matkasairaudesta tai -tapaturmasta aiheutunutta työkyvyttömyyttä
-onko yhtiöllä palvelunumeroa (tms.), joka palvelee ympäri vuorokauden
-mistä saat kohteen hoitolaitostiedot
-sulkeeko vakuutus pois tiettyjä harrastus/liikuntalajeja (ja onko niitä mahdollista liittää vakuutukseen esimerkiksi lisämaksusta)

Tiedän, että monet varaussivustot ja matkatoimistot tarjoavat lisämaksusta matkavakuutuksia, ja osa niistä on ihan hyviä. Kannattaa silti aina tarkistaa, miten laajasta turvasta on kyse, jotta vahingon sattuessa vältyt ikäviltä yllätyksiltä. Joissakin näissä matkavakuutuksissa korvaussummat ovat pieniä ja vakuutus ei välttämättä kata esimerkiksi hätäkuljetusta tai pysyvää haittaa.



Miten sitten matkalla? Voiko matkustelija tehdä jotain riskien minimoinniksi? Totta kai voi.

Heti ensimmäisenä tulee mieleen vatsaongelmien välttäminen. Älä juo hanavettä mikäli et ole varma, että se on täysin juomakelpoista. Älä myöskään käytä juotavaksi kelpaamatonta vettä hampaiden pesuun. Lämpimissä maissa vältä majoneesia ja lämpimässä tilassa pidettyjä maitotuotteita. Yleisesti ottaen kannattaa keskittyä kypsennettyjen ruokien syömiseen. Vältä jääkuutioita (varsinkin maissa, joissa hanavesi ei kelpaa juotavaksi).

Jos sairastut matkalla, hakeudu välittömästi lääkärihoitoon, etenkin jos sinulle nousee korkea kuume, oksentelet tai ripuloit. Käy tällaisessa tapauksessa myös jälkitarkastuksessa välittömästi kotimaahan palattuasi ja kerro, missä olet matkustanut ja millaiset oireesi olivat/ovat. Jos sairastut kaksi viikkoa matkalta palaamisen jälkeen, mene lääkäriin ja kerro missä olet matkaillut. Joissakin sairauksissa oireet alkavat vasta jälkikäteen. Mitä eksoottisempi kohde, sitä tarkempi saa olla vatsa- ja kuumeoireiden kanssa.

Matkalla sattuvat tapaturmat ovat nousussa mm. aktiivilomien suosion kasvaessa. Mikäli aiot tehdä lomallasi jotain aktiivista, varmista, että palveluntuottaja on luotettava ja henkilökunta on saanut ensiapukoulutuksen, Erityisesti vaativimmissa lajeissa ei aina kannata hypätä halvimman tarjoajan matkaan. Varmista välineiden ja laitteiden kunto.

Jos matkallasi päädyt romanttiseen kohtaamiseen tuntemattoman henkilön kanssa, muista käyttää kondomia. Lomalta kannattaa tuoda mukanaan muita tuliaisia kuin sukupuolitauteja.

Ole tarkkana liikenteessä. Varmista, että tiedät paikalliset liikennesäännöt ja tunnistat liikennemerkit. Jos tunnet olosi epävarmaksi auton ratissa, mieti jotain toista liikkumistapaa.

Kaikkia riskejä ei voi sulkea kokonaan pois, vaikka miten varautuisi. On kuitenkin mukavampi matkustaa, kun on itse pitänyt huolta omasta ja matkakumppanin hyvinvoinnin turvaamisesta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit luetaan, asialliset kommentit julkaistaan. Ensin sinun pitää todistaa, ettet ole robotti. Valitettavasti robottien kommentteja ei voida julkaista, mutta bloggaaja ei kuitenkaan ole robottivastainen.