maanantai 18. marraskuuta 2013

Vaatteiden valinta

Hei taas. Olen suunnitellut kirjoittavani erillisen tekstin pakkaamisesta. Tämä aihe liippaa läheltä, mutta päätin kuitenkin kirjoittaa siitä oman tekstinsä. Eli: millaiset vaatteet kannattaa ottaa matkalle mukaan?

Oma näkemykseni on täysin käytännöllis-looginen ripauksella pientä vainoharhaisuutta. Lisäksi oletan, että osaat ottaa lomakohteesi luonnonolot ja ilmaston huomioon etkä tarvitse neuvoja siinä, kannattaako naparetkelle pakata bikinit vai neulepaita. En myöskään ota kantaa kenenkään henkilökohtaiseen pukeutumistyyliin, siinäkin luotan lukijan omaan harkintaan.



Ensinnäkin, jos alat lätkiä laukkuun kaikkia niitä vaatteita, joita saattaisit ehkä mahdollisesti tarvita, matkatavaroiden painorajoitukset tulevat nopeasti vastaan. Aloita perusasioista. Tarvitset jokaiselle matkapäivälle puhtaat alushousut ja sukat, mutta muutama varapari ei ole pahitteeksi (kannattaa tunkea ainakin yhdet nimettömät myös käsilaukkuun hätätapausten varalta). Naiset tarvitsevat myös rintaliivejä tai muita vastaavia yläosaa tukevia kapistuksia. Lyhyellä matkalla pärjää mustilla ja valkoisilla, ihonväriset ovat myös kätevät. Mikäli matkaan liittyy romanttisia kohtaamisia, voi mukaan ottaa myös jotkut fiinimmät hepeneet (tämä koskee myös miehiä: siistimmät bokserit eivät ole koskaan vahingoittaneet kenenkään mahdollisuuksia romanttisten kohtaamisten onnistumisen suhteen).

Kun alusvaatteet ovat kasassa, tulee varsinaisten muille näkyvien vaatteiden valinta eteen. Nyrkkisääntö: pakkaa mukaan sellaisia vaatteita, joita on helppo yhdistellä keskenään sekä tyylillisesti että väripaletin mukaan. Näin karsit turhat asukokonaisuudet matkasta. Jos joudut yhdistämään jokaisen yläosan kanssa eri alaosan, jo viikon matkalle tarvitset melkoisesti vaatteita. Myös materiaaleihin kannattaa kiinnittää huomiota. Luonnonkuidut ovat keskimäärin mukavampia päällä, mutta ne rypistyvät helposti. Ryppyjen minimoimiseksi voit valita sekoitteita, joissa pääasiallinen materiaali on luonnonkuitu ja lisänä on jotain elastista juttua. Täysin tekokuituiset paidat alkavat helposti haista, ja pienessä laukussa/hotellihuoneen komerossa aromit alkavat kumuloitua melko mielettömiin sfääreihin.

Vaikka asuvalintojen asiallisuuteen vaikuttaa paljon matkasi tarkoitus ja oma harkintasi, kannattaa pakata mukaan yksi siistimpi asukokonaisuus. Suomessa ravintolapukeutuminen on monesti melko vapaata, mutta on paikkoja, jonne ei pääse sisään farkuissa/minihameessa/t-paidassa/tennareissa. Et tarvitse mukaan iltapukua (paitsi jos tiedät, että luvassa on iltapukujuhlat), mutta naisilla esimerkiksi pikkumusta, avokkaat ja jakku/villatakki/bolero toimivat varsin hyvin tilanteessa kuin tilanteessa (mekkoja karsastavat voivat pakata esimerkiksi mustat housut, topin ja jakun/villatakin/boleron). Miehet voivat puolestaan pakata mukaan siistimmät housut, kauluspaidan ja pikkutakin/neuleen/liivin ja bonuksena napata mukaan kravatin (se ei vie hirveästi tilaa laukussa). Siistimmän asun puutteen aiheuttamasta kriisistä on kokemusta: Lissabonin reissulla tajusin, ettei minulla ollut mukana siistimpää yläosaa (olin pakannut vain löysiä t-paitoja) ja piti käydä ostamassa siistimpi toppi + jakku, jotten olisi näyttänyt aivan urpolta iltariennoissa. Monissa maissa ravintolaan pukeudutaan päiväasua huolellisemmin, vaikkei kyse olisikaan juhlatilaisuudesta.

Kengät ja laukut ovat pirullisia matkakumppaneita. Kumpiakin tarvitaan, mutta molemmilla on taipumusta viedä tilaa laukusta ja lisätä sen painoa salakavalasti. Laita tassuihisi mukavat kengät (ne, joilla aiot tepastella ympäriinsä) ja pakkaa lisäksi ainakin yhdet varakengät. Tämä siksi, että jos jostain syystä jalkineesi päättävät syödä kantapääsi tai varpaasi, voit vaihtaa toisiin vähemmän aggressiivisiin yksilöihin. Rantalomalla tarvitset tietysti myös sandaalit. Älä pakkaa kenkiä, joita et ole käyttänyt ennen matkaa! Koeajamattomat kengät saattavat olla kieroja lihansyöjiä. Nainen: pakkaa vain yhdet iltakengät ja sellaiset, joiden käytöstä sinulla on aiempaa kokemusta. Sinä et tarvitse jokaisen asun kanssa eri kenkiä (ainakaan toivottavasti).

Mikäli sinulla on käsimatkatavarana jonkinlainen käsilaukun/olkalaukun tapainen laitos, pakkaa mukaasi korkeintaan yksi pienempi laukku (mikäli tarvitset sirompaa laukkua iltarientoihin). Laukkujen ja kenkien kanssa pitää noudattaa samaa sääntöä kuin vaatteidenkin: ota mukaan sellaisia, jotka sopivat minkä tahansa asun kanssa yhteen (pl. iltakengät ja -laukku jos joudut pakkaamaan sen täyspitkän iltapuvun).

Yksi asia, mihin kannattaa asuvalinnoissaan kiinnittää huomiota, on kohdekulttuuri. Katolisissa ja islaminuskoisissa maissa matkanneena voin sanoa, että liian niukat vaatteet, etenkin palvontapaikoissa, aiheuttavat vääränlaista huomiota. Mikäli aiot vierailla moskeijoissa tai kirkoissa, pukeudu astetta konservatiivisemmin. Lyhyesti: polvet, olkapäät, rintama-alue, pylly ja napa piiloon. Moskeijoissa naiset joutuvat myös peittämään päänsä, joten huivin pakkaaminen säästää ylimääräiseltä harmilta. Moskeijoissa tämä koskee myös miehiä ja liian lyhyitä shortseja. Ole kiltti, älä ole se ihminen, joka pyrkii kirkkoon/moskeijaan bikinin yläosa + farkkushortsit -kombossa tai ilman paitaa ja lyhyet shortsit päällä (molemmat yritykset on nähty, ensimmäinen naisella Firenzessä ja jälkimmäinen miehellä Istanbulissa). Vaikkei kyseinen uskonto, tai uskonto yleensä, olisi sinun juttusi, ole huomaavainen muita kohtaan. Mikäli tällaiset kulttuuriin tai uskontoon liittyvät pukeutumisetiketit ahdistavat, valitse toinen matkakohde. Kroatiassa esimerkiksi on runsas määrä nudistirantoja.

Muista myös, että lämpimimmissä kohteissa joudut luultavasti vaihtamaan yläosaa päivittäin (ellet ole sellainen harvinainen tapaus, jonka kainalot eivät pumppaa hikeä projektiilinä) ja viileämmillä ilmoilla muutaman neuleen pakkaamalla pärjää lyhyemmällä reissulla.

Vaatteiden suhteen tärkeimpiä asioita ovat siis mukavat materiaalit ja yhteensopivuus. Jo pelkästään nämä asiat huomioimalla tulet pakanneeksi järkevämminkin kuin ajattelemalla jokaista asukokonaisuutta erikseen. Lyhyemmillä matkoilla pärjää muutenkin vähemmällä romppeella ja pidempää matkaa varten vaatteiden yhteensopivuus on todella hyvä keino optimoida matkagarderoobi.

Lennolle kannattaa pukea vaatteet, joissa on mukava istua pitkiäkin aikoja. Eli vyötäröä kiristämätön alaosa, mukava yläosa (matkustamossa kannattaa pitää mukana jonkinlaista neuletakkia, ettei tule vilu) ja mukavat kengät, jotka saa helposti pois jalasta.

Tämä kappale on omistettu niille naisille ja miehille, jotka karsastavatkin sanaa käytännöllisyys. Tiedän, että on ihmisiä, jotka haluavat tälläytyä enemmän kuin minä. Ja se on ihan okei. Mikäli et osaa/kykene/halua järjestää matkavaatetustasi käytännöllisen ajattelun periaatteilla, kokeile teema-ajattelua. Valitse matkasi pukeutumiseen yksi teema, jonka voit sovittaa matkakohteeseesi sopivaksi. Oletko menossa Pariisiin tyttöjen reissuun? Kokeile teemaa "klassinen pariisitar" ja pakkaa laukkuun muutama ajaton asukokonaisuus (ja meikkilaukkuun musta silmänrajaustussi ja punainen huulipuna). Miespuolinen henkilö voi kokeilla yhtä lailla klassista pukeutumista (rajaustussi ja huulipuna eivät pakollisia). Vai oletko menossa Afrikkaan safarille? Järkevä pukeutuminen on tällöin pakollista, mutta voit maustaa asujasi värikkäillä huiveilla ja leveälierisellä hatulla. Rajaamalla pukeutumisen yhteen teemaan teet itseasiassa samaa karsimista kuin käytännöllisyysajattelulla, mutta ehkä astetta hauskemmalla ja inspiroivammalla tavalla.

Varsinaisesta pakkaamisesta kertovan blogitekstin ajattelin julkaista seuraavan matkani jälkeen, jotta saan aiheeseen sopivaa kuvamateriaalia. Tämä tapahtuu viimeistään heinäkuulla, seuraavaa matkaa ei vielä ole varmoissa suunnitelmissa. Tämäkin mysteeri selvinnee ensi kuun aikana, joten siitä tekstiä silloin.

Onko teillä matkavaatteiden valitsemiseen liittyviä vinkkejä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit luetaan, asialliset kommentit julkaistaan. Ensin sinun pitää todistaa, ettet ole robotti. Valitettavasti robottien kommentteja ei voida julkaista, mutta bloggaaja ei kuitenkaan ole robottivastainen.