lauantai 24. elokuuta 2013

Matkaa suunnittelemassa, osa 1: lentojen haku

Hei taas!

Matkaa suunnittelemassa-postaukset kertovat, mitä otsikossa luvataan: millaisia asioita matkan suunnittelemisessa on otettava huomioon ja minun vinkkini ko. teemaan liittyen.

Jos raha ei olisi ongelma, minun ei tarvitsisi kirjoittaa tätä kirjoitusta. Voisin lähteä minne tahansa, milloin tahansa ja mihin hintaan tahansa. Todellisuus on kuitenkin se, että matkojen määrää ja matkakohteita rajoittaa matkakustannukset, jotka monesti kulminoituvat lentojen hintaan. Internetin ihmeellinen maailma on pullollaan lentohakukoneita, joten esittelen tässä itselläni tiuhassa käytössä olevat sivustot.

Päätin hakea lentoja kahdelle hengelle Tokioon (seuraava postaus selittää, miksi) 12.-22.6.2014. Valitsin vain suorat tai yhden vaihdon lennot, kokonaismatka-aika maksimissaan n. 20 h/lento. Klikkaa kuvia, mikäli haluat nähdä tarkemmin hakutulokset.

www.skyscanner.fi

Skyscannerin etusivu antaa hieman ankean ensivaikutelman (siinä on vain hakukentät). Mutta kun isket lähtöpisteen, kohteen ja matka-ajankohdan ja klikkaat 'haku', pääset määrittelemään mm. kokonaismatka-ajan pituutta, vaihtojen määrää, käytettävät lentoyhtiöt jne. Skyscanner, kuten Momondo ja Halvat Lennot, ei itse myy lentolippuja vaan etsii hintatiedot netistä. Näet suoraan haluamasi lennon kohdalta, mihin hintaa ja mistä lentosi voit napata. Skyscanner esittää hinnat oletusarvoisesti yhden matkustajan hintoina, joten kokonaishintaa tarvitset matemaattisista kyvyistäsi riippuen hyvän laskupään tai laskimen. Skyscanner näyttää myös selvästi, miten hinnat vaihtelevat sivuittain.

Momondo mainostaa Skyscannerin sivulla. Synergiaetua tämäkin.


 www.momondo.fi

Momondo on Skyscanneria sähäkämmän näköinen pakkaus, mutta perusperiaate on samanlainen. Ihannetilanteessa Momondon pitäisi näyttää ajanmukaisen hintakalenterin sekä meno- että paluulennon osalta. Valitettavasti tämä ominaisuus ei aina toimi, joten kannattaa tarkistaa hinnat uudella haulla mikäli muutat päiviä. Momondo esittää hinnat sekä yhtä matkustajaa että koko retkikuntaa kohden, mikä on selkeä plussa. Huono puoli on, että ensimmäisenä näkyvät suorat lennot, vaikka suodattimen mukaan pitäisi näkyä halvimmat. Mutta aikahan tunnetusti on rahaa, joten jotakuta tämä näkymä saattaa miellyttää.

Kuvaruutuprintti on hieman hassusti rajattu. Halusin, että näette tuon yläpalkissa olevan hintakalenteriominaisuuden.


www.halvatlennot.fi

 Näistä kolmesta hakukoneesta pelkistetyin, mutta toimii aivan samoilla periaatteilla. Halvat Lennot tuntuu hakevan myös enemmän halpalentoyhtiöiden lentoja kuin Skyscanner tai Momondo, mutten tiedä, onko tämää omaa tuntumaa vai fakta. Halvat Lennot näyttää hinnat oletusarvoisesti koko porukalta eikä näytä yksittäishintaa. Tämä on yksi syy, miksei tämä hakukone ole minulle ykkönen. Ala-asteella vähennyslaskua opetellessa muutin kaikkien tehtävien miinusmerkit plussiksi ja yritin väittää opettajalle, että kirjassani ei ollut vähennyslaskuja. Lyijykynäjäljet paljastivat ovelan suunnitelmani.

Halvat Lennot on ehkä askeettisimman näköinen, mutta nimensä veroinen. Miinusta miinustamisen pakosta jos matkustaa seurassa.

Jos katsotte kuvia suurennettuina, huomaatte, että Skyscanner ja Halvat lennot esittävät saman lennon halvimpana vaihtoehtona. Halvat Lennot esittää hinnan noin kympin halvempana kuin Skyscanner. Momondon hakutuloksissa halvimmiksi tulivat suorat lennot (johtuen sivuston logiikasta ja esitystavasta), vaikka kustannuksiltaa ko. lennot eivät ole halvimmat.

Näistä minulla on eniten käytössä Skyscanner. Momondoa ja Halpoja Lentoja käytän silloin, kun ajankohta ja matkakohde on jo päätetty, ja haluan varmistua halvimmista lentotarjouksista. Hakukoneita on tietty muitakin, mutta itse pidän näistä kolmesta. Näissä on tarpeeksi hakusuodattimia ja sivut ovat kohtuullisen neutraalit.

Lopuksi muutamia vinkkejä lentojen hakemiseen. Osa näistä on varmaankin itsestäänselvyyksiä, mutta koska blogin tarkoituksena on tiedon jakaminen ja matkasuunnittelun ylevyyden julistaminen, on tehtävänäni jakaa nämä teille.

 -Yleensä lentojen hinnat ovat hieman kalliimmat loppuviikosta. Oma teoriani on, että koska ihmiset vaihtavat vapaalle ja saattavat Mehukattia vahvempaa nauttiessaan tehdä hetken mielijohteesta päätöksen lähteä Balille, on liiketoiminnallisesti kannattavampaa myydä lentoja hieman korkeammilla hinnoilla. Tsekkaa lentojen hintoja tiistaisin tai keskiviikkoisin. Kokemus (vaiko sattuma?) on osoittanut, että tuolloin hinnoissa saattaa tapahtua pienoista laskua.

 -Vaikka lentohakukone ilmoittaisikin lentoyhtiön hinnan kalleimmaksi vaihtoehdoksi, kannattaa asia varmistaa lentoyhtiön omasta hakukoneesta. Joskus lentoyhtiöt osaavat yllättää eivätkä mahdolliset tarjoukset välttämättä näy lentohakusivuilla.

 -Tämä nyt on monelle selvää, mutta lähdöt maanantaisin, torstaisin tai viikonloppuisin ovat usein kalliimpia kuin keskellä viikkoa lentäminen. Erityisesti 'pitkien viikonloppujen' (eli to-su) Euroopan lennot saattavat olla hinnakkaampia kuin vaikkapa ti-to -lennot. Mikäli sinun ei tarvitse viettää kohteessasi viikonloppua, mutta haluat minibreikille, tsekkaa arkilentojen hintatilanne.

-Kannattaa olla suhteellisen ajoissa liikkeellä. Lentojen hinta määräytyy monien tekijöiden mukaan (esim. matkustusajankohta, kohteen suosio), mutta yleisesti ottaen lentojen hankintaa ei kannata jättää viime tippaan. Halvimmat paikat ja liput, joissa ei ole joustovaroja, myydään aina ensimmäisinä.

 -Tykkää lentoyhtiöiden Facebook-sivuista. Monet lentoyhtiöt tarjoavat lentoja tarjoushintaan Facebook-faneilleen.

 -Jos haluat tuntea olosi varmaksi ja turvalliseksi useiden vaihtojen lennoilla, pyri käyttämään samaa lentoyhtiötä vaihdoissa. Mikäli tämä ei ole mahdollista, varmista, että sinulla on vähintään tunti vaihtoaikaa ja puhtaat kalsarit jalassa. HUOM! Varmista, lähteekö vaihtolentosi samasta terminaalista vai ei. Isojen lentokenttien terminaalit voivat olla hyvinkin kaukana toisistaan, jolloin tunnin vaihtoaika ei riitä mitenkään. 

Entäs te, arvoisat lukijat? Onko teillä suosikkisivustoja tai käteviä vinkkejä lentojen hakuun?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit luetaan, asialliset kommentit julkaistaan. Ensin sinun pitää todistaa, ettet ole robotti. Valitettavasti robottien kommentteja ei voida julkaista, mutta bloggaaja ei kuitenkaan ole robottivastainen.